Groepsreis Normandië 13 – 18 juni 2024

 

25 Reizigers van KVOO Limburg starten op donderdag 13 juni 2024 de zesdaagse reis naar Normandië. Plaatsen als Arromanches, Longues-sur-Mer, Pointe-du-Hoc, Ste-Mère-Eglise-Caen zijn klinkende namen in de streek die dit jaar extra in de kijker staan ter gelegenheid van D-Day 80 jaar geleden.

DAG 1 : DONDERDAG 13 JUNI 2024 : BELGIE-CAEN

Een vlotte reis brengt ons tot Amiens waar we de kathedraal Notre-Dame bezoeken.

Afbeelding1.jpg

De regio aan de Somme herinnert met vele gedenktekens aan WO I. Tijd voor Leon om informatie over de geschiedenis van de streek te geven en over WO I. Het doet ons denken aan de Westhoek.

Bij een volgende halte bevinden we ons in Fécamp, vroeger vissersdorp, nu vooral bekend voor het “Palais Bénédictine. Een prachtig gebouw met schitterend interieur en museum. Hier gebeurt de fabricatie van de likeur Bénédictine D.O.M. Broeder Bernardo bedacht ooit het recept van deze godendrank op basis van ontelbare kruiden. De distillerie is de enige fabricatieplaats in de wereld. We proeven er enkele soorten.

Afbeelding2.jpg

DAG 2 : VRIJDAG 14 JUNI 2024 : BENONVILLE EN PEGASUS-BRIDGE – ARROMANCHES

Na jarenlange voorbereiding vertrekken luchtlandingsdivisies op 6 juni 1944 uit Zuid-Engeland met de opdracht de Pegasusbrug in te nemen en te houden. Een bezoek aan de landingsstranden Sword, Juno en Gold toont de moeilijkheden om daar aan land te komen terwijl Duitse batterijen onophoudelijk schieten vanop de stranden. Na 80 jaar is de herinnering aan die dramatische gebeurtenissen in de streek nog zeer levendig. Het museum toont veel uniformen, voorwerpen en biografieën van gesneuvelden en overleverden.

Afbeelding3.jpg

In de namiddag bekijken we in Bayeux de beroemde Tapisserie uit de 11e eeuw. Een 70 m lange en 50 cm hoge linnen band toont de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar. Een gesproken uitleg helpt de bezoekers beter het verhaal van die strijd te volgen. Een boeiende lange dag ging ten einde.

DAG 3 : ZATERDAG 15 JUNI 2024 : LANDINGSPLAATSEN IN DE AMERIKAANSE ZONE
LONGUES-SUR-MERE – OMAHA – UTAH – POINTE–DU-HOC - STE-MERE-EGLISE
AMERIKAANSE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS EN IN LA CAMBE DE DUISE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS.

Ondanks de regen en felle wind stapt de groep naar de plaats waar de Amerikanen onder zwaar geschut probeerden op het plateau te geraken langs de steile kust. Ontelbare soldaten sneuvelden. De originele Duitse kanonnen zijn bewaard gebleven. Ste-MERE-EGLISE, bekend vooral om de Para die aan de kerktoren bleef hangen met zijn parachute. Daar zijn vooral twee musea meer dan een bezoek waard. In enorme hallen staan allerlei voertuigen en vliegtuigen. Met de nodige uitleg door filmen of gesproken getuigenissen komen we er doorheen.

Afbeelding4.jpg

Afbeelding5.jpg

Indrukwekkend zijn de beide militaire begraafplaatsen. Witte kruisen van duizende gesneuvelde Amerikanen zijn stille getuigen van die junidagen.   Het perfect verzorgde park is eigendom van de USA.

Afbeelding6.jpg

In La Cambe ziet de Duitse militaire begraafplaats eruit zoals bij ons in de Westhoek. Groepjes van enkele ruwe kruisen in donkere steen staan verdeeld op het kerkhof. De namen van één of twee gesneuvelden zijn geplaatst op stenen in het gras.

DAG 4 : ZONDAG 16 JUNI 2024 : MONT – ST – MICHEL

Vanuit Caen genieten we van de rit naar MONT- ST- MICHEL. Het weer is bewolkt, het landschap heel groen. Een shuttle brengt alle bezoekers van de parking naar de voet van de Mont-St-Michel. Steeds opnieuw luisteren we geboeid naar het vervolg van de bevrijding in de streek. Leon is onvermoeibaar en een wandelende militaire encyclopedie. Langs vele trappen met onderweg prachtige uitzichten bereiken de meesten de top van deze eeuwenoude abdij. Onderaan dit imposante bouwwerk, in het smalle steegje, zijn gezellige eetgelegenheden en allerlei toeristische boetiekjes. De shuttle brengt de groep weer naar de bus.

Afbeelding7.jpg

DAG 5 : MAANDAG 17 JUNI 2024 : HONFLEUR

Het kunststadje met vele kunstgalerijen is een kennismaking met een ander geschiedkundig facet van de streek. Vanuit de oude haven vertrok Jacques Cartier in de 17e eeuw naar de nieuwe wereld en vond de kust van Canada. Samuel de Champlain is de stichter van Quebec en had de steun van de Franse koning. Deze stuurde “Les filles du Roi” om met de soldaten te trouwen en er een kolonie te ontplooien. De haven hier met vele jachten en terrasjes ademt rust en gezelligheid uit.

Interessant weetje : Honfleur werd bevrijd door de brigade Piron.

Afbeelding8.jpg

Op terugweg naar Caen bezoeken we de Memorial, een enorm groot museum met tuinen. We bekijken vooral een indrukwekkende film, originele beelden van de bevrijding van geallieerde en Duitse kant. De bange gezichten van de Duitse krijgsgevangenen en de euforische beelden van de bevrijders! Het contrast kan niet groter zijn.

Afbeelding9.jpg

DAG 6 : DINSDAG 18 JUNI 2024 : ROUEN EN TERUGREIS

Op de terugweg bezoeken we Rouen, de stad van Jeanne d’Arc. Op de plaats waar ze op de brandstapel terechtkwam staat een imposante kerk aan haar gewijd. Aan de buitenkant een sombere architectuur, binnenin een verrassend heldere blik op de hoge schitterende glasramen.

Even verderop verschijnt voor ons één van de grootste kathedralen van Frankrijk. Een enorm gebouw in de klassieke “Notre-Dame” stijl.

Jammer genoeg belet de zware regen verdere bezoeken en rijden we verder richting België.

Chauffeur Ivo vindt alternatieve wegen om eens in België lange files te vermijden.

Dankzij een puik programma, fenomenaal gegidst door Leon en de verplaatsingen in een comfortabele bus gaat een leerrijke reis ten einde.

                 Monique VAN CAMP

 

 NORMANDIE GROEPFOTO 2

 


 

Griekenland - Peloponnesos

Dag 1 : zondag 21 april 2019. Vlucht Brussel-Athene en bezoek aan Akropolis

In de vroege ochtend verzamelen 37 personen op de parking van het vliegplein Kiewit/Hasselt. Het ganse gezelschap vertrekt om 4u45 GEE 1311 2Athene gezien van de Akropolisonder begeleiding van Willy Verghote, organisator van de meerdaagse reis en maken we kennis met de reisleider/gids Roger.

De drie uur durende vlucht verloopt vlot. Om 12 uur lokale tijd (plus één uur) zetten we voet op Griekse bodem. Roger spreekt vloeiend modern Grieks met de chauffeur en andere Grieken.

Onderweg naar de Akropolis begint Roger aan de uitvoerige uitleg en kunnen we delen in zijn rijke kennis van de Oudheid en het oude Grieks. De beklimming naar de Akropolis, symbool van Griekenland, gaat over vele trappen en steile hellingen.

Na dit indrukwekkende bezoek gaat het naar TOLO, de stad waar we een week wonen in hotel “John en George” verwijzend naar Jannis en Georgos, twee broers die het familiebedrijf leidden, maar waarvan Georgos al overleden is.

Na het avondmaal in buffetvorm kan iedereen zich installeren in de kamer na een lange, gevulde dag.

Dag 2 : maandag 22 april 2019 . ASINE EN MYCENE

Jannis is gids voor de belangrijke site van een oude burcht in de buurt.IMG 9415

Na een korte rit langs ontelbare citrusplantages en olijfbomen, glooiend landschap en rots-formaties bereiken we de site Asine. De burcht speelde een belangrijke rol in de Oudheid, de Byzantijnse Tijd tot zelfs in Wereldoorlog II.

In 1915 stopten de Franse archeologen de opgravingen. Opeenvolgende groepen werkten verder waaronder de Zweedse koning Gustav-Adolf IV in 1920. Janos kent de site sinds zijn jeugd, waar hij de diensten in de kerk bezocht. Zij werd gebouwd met stenen van de burcht. Tijdens WO II dynamiteert het Italiaanse leger delen van de site om munitie te stockeren voor de Duitsers. Er vallen vele gesneuvelden aan beide kanten.   De lokale bevolking heeft de jongste decennia intens meegewerkt aan de opgravingen onder leiding van archeologen en supervisie van de “Associatie archeologen van Griekenland” en subsidies van de EU.

De dichter Giorgos SEFERIS (1900-1971) schreef een gedicht voor de “koning van Asine” dat hem een Nobelprijs opleverde in 1963.

GEE 1388 2In Mycene bezoeken we de burcht van Atres (bijenkorf voor de lokale bewoners wegens de vele bijen). Bijzondere en monumentale poort die aanleiding geeft tot discussie met enkele mensen over het gewicht van de sluitsteen.

Een Duitse, rijke industrieel en hobby- archeoloog Schliemann ontdekte in de schachtgraven (1600-1400 v. Chr) allerlei voorwerpen zoals ivoor en goud uit Egypte, kleitabletten met boekhouding en het zogezegde gouden masker van Agamemnon. Over het laatste heerst twijfel. Hij denkt de aanwijzing te lezen bij Homeros. In een verzorgd museum zijn vele vondsten te zien.

Na een stop in restaurant “Agamemnon” gaat het terug richting Tolo. Roger spreekt onderweg over het schrift, de burchten en ook over de matrilineaire en patrilineaire maatschappijen. Constant krijgen we een onderdompeling in de rijke geschiedenis van de Oudheid.

Dag 3 : dinsdag 23 april 2019. Arcadië – klooster Kernitsa – Dimitsana

Vanuit Tolo gaat de rit voorbij aan de welriekende citrusplantages die voor de tweede oogst in bloei staan, naar de hoogvlakten van Arcadië waar we het klooster Kernitsa bezoeken op 840m hoogte. Onderweg zien we leuke, kleine dorpen met mooie pastelkleurige, grote huizen die elk plaats bieden aan verschillende families. De bus glijdt zacht hoger op een nieuwe autobaan, waar stilaan een bergketen opduikt met besneeuwde toppen. De streek oogt heel rustig en de wegen steiler en smaller. Pas in de negentiger jaren is de weg naar het klooster breder gemaakt en kunnen touringcars de toeristen tot boven brengen.

Het klooster is meer dan 900 jaar oud en kent een bewogen geschiedenis. Aanvankelijk mannenklooster kent het grote bloeiperiodes afgewisseld met overvallen van de Turken. Plunderingen, brandstichtingen en bittere strijd waren het gevolg. Tijdens de onafhankelijkheidstrijd rond 1821 vonden partizanen er onderdak.dimitsana1

In 1940 werd het een nonnenklooster. We bezoeken het Orthodoxe kerkje onder het strenge oog van zusteroverste. Roger vertaalt de informatie van de zuster. Hij moet wel op de juiste plaats staan en toehoorders kregen de opmerking niet met gekruiste benen te zitten, man noch vrouw!! Belangrijk detail: ooit hebben herders een icoon gevonden in een grot in de buurt. Ze nemen deze mee, maar bij een volgend bezoek is de icoon weer op de plaats. Dat is aanleiding om een miraculeuze kracht aan de plaats te geven en wordt het een pelgrimsoord voor mensen met psychische aandoeningen.

Dan gaat de rit verder naar Dimitsana voor het middagmaal. Bij de wandeling ontmoeten we een filmploeg. Willy staat graag de journaliste te woord en ook Ann neemt deel aan het gesprek.

Onderweg naar het hotel houden we even halt aan een speciaal kerkje in Fontini. Vele koppels willen hier trouwen wegens de speciale creatie van verschillende bouwstijlen en materialen.

Dag 4 : woensdag 24 april 2019. Boottocht naar de eilanden Hydra en Spetses

Vanuit de haven van Tolo vertrekt de boot voor een tocht van 3 uur. Iedereen zoekt een plaatsje om gezellig te keuvelen, binnen of op het dek. Ook goed om een dutje te doen voor vermoeide mensen. Op het eiland vertelt Roger over de ontwikkeling en betekenis van Hydra.

In de 15e eeuw komen Orthodoxe christenen aan op het eiland. Einde 18e eeuw is de bevolking van 2000 personen tot 270.000 aangegroeid. Dit verklaart dat de economie hoog conjuctuur kende door de aanwezigheid van rederijen met een belangrijke vloot.
GEE 1518 2Vandaag kan men de bloeiperiode nog bemerken aan de stadspaleizen en patriciërswoningen. Miaoulis (°1768) is één van de rijke reders.

Bij het vertrek naar Spetses stellen Willy en Roger vast dat vier personen ontbreken. GSM wordt niet beantwoord en de boot wacht niet. Bij onze aankomst in Spetses zit het viertal al op een terrasje met een drankje!! Geen nood, een speedtaxi in ijltempo bracht de oplossing. Voor hen een extra avontuur voor “een paar euro” meer.

Roger wandelt met de groep tot bij het standbeeld van Laskarina BOUBOULINA(°1771-1825). Geboren in Constantinopel huwt zij tweemaal een rijke reder die allebei omgebracht worden door piraten. De weduwe is schatrijk. In 1821 helpt zij in de strijd voor de onafhankelijkheid met kapitaal en eigen schepen. Als enige vrouw is zij admiraal en bevelvoerder op de “Agamemnon”. In 1825 wordt zij doodgeschoten door de vader van het meisje dat door haar zoon is geschaakt.

Na wat kuieren in de nette, smalle straatjes met mooi onderhouden huizen is het tijd voor de terugtocht naar Tolo.

Dag 5 : donderdag 25 april 2019. Epidauros – Naflion

In Epidauros bezoeken we het best bewaarde amfitheater uit de Oudheid, gebouwd in de 4e eeuw v. Chr met hoogtepunt rond 400 n. Chr. Het is gekend voor zijn uitstekende akoestiek. Geert maakt daar een geslaagde foto van de groep.

GEE 1627Dit theater maakt deel uit van een enorme site waar genezers leven als monniken. Zij verzorgen hun rijke patiënten met allerlei behandelingen, o.a. met slangen. Vandaar de slang rond de levensboom als symbool voor de geneeskunde. De families van de patiënten kunnen ook in dit domein verblijven. Een klein museum bezit een aantal oude instrumenten van de geneeskunde. Vandaag kan men de site vergelijken met een badstad: prettig verblijf voor verzorging in een omgeving van groen en rust.

Voor het namiddagprogramma rijden we door een heuvelachtige streek naar Naflion, ooit hoofdstad van Griekenland, strategisch gelegen met zicht op burchten in de heuvels. De burcht Argos speelde een grote rol in de aanloop naar de onafhankelijkheid in 1821. We maken een wandeling door de nette, smalle drukke straatjes met restaurants en boetieks. In de loop der tijden leverden de Turken, Russen en Duitsers bloedige veldslagen om de macht. Als de Grieken een koning zochten om het onafhankelijke land te besturen, stellen zij de vraag aan Leopold von Saksen-Coburg, gekend door de Russische tsaar en de Duitsers. Hij bedankt voor de eer en verkiest later het nieuwe België. Onze Leopold I.

Dag 6 : vrijdag 26 april 2019. Mystras

Op weg naar Mystras spreekt Roger over Sparta en de bijzondere opvoeding. Jongens tussen 7 en 20 jaar, die hun Spartaanse afkomst kunnen bewijzen, kregen een strenge opvoeding, op militair en sportief gebied. Ook meisjes namen deel met uitzondering van de militaire opleiding. Zij moesten vooral sterk en gezond zijn om later gezonde Spartanen te baren.

IMG 9566Mystras was de belangrijkste stad uit de Byzantijnse tijd met sites uit de 13e eeuw toen Guillaume de Villardoin, een Frankische kruisvaarder met veel Franken zich hier vestigde. Resten van vele kloosters zijn nog te zien en in één klooster verblijven nog nonnen.

Mystras was het mikpunt van Turkse bezettingen met de gebruikelijke vernielingen en brandstichtingen en moorden. Kerken werden moskeeën. We bezoeken de kerk van Dimitros. Ze is gebouwd met materialen van de ruïnes uit de buurt midden 13e eeuw. Fresco’s zijn nog te bewonderen alsook een zuil waarop de bezittingen van de kerk zijn gegrift.

De dag eindigt met het bezoek aan de Goede Vrijdagprocessie in Tolo. Orthodoxen vieren Pasen één week na de Katholieken. Janos neemt hotelgasten op sleeptouw naar de kerk waar een dienst plaats heeft. Honderden mensen verzamelen aan de kerk met een kaarsje in de hand; sommigen gaan binnen om het kruis te eren. Na de dienst vertrekt de geestelijke en de dragers van de relikwie onder een baldakijn in processie rond het dorp, gevolgd door een massa gelovigen die langs de straten wachten met kaarsjes. Ongewoon detail: aangekomen op het strand, gaan de dragers met de relikwie enkele meters tot de knieën in het water en wandelen zo verder tot de andere kant van het dorp.

Dag 7 : zaterdag 27 april 2019. Terugreis en korte stop aan Kanaal van Korinthe

In een zonnig Tolo verlaten we het hotel om 9 uur, uitgewuifd door Janos, de vriendelijke hotelier. De weg naar de luchthaven van Athene leidt voorbij langs vele rederijen, scheepswerven, kmo’s allerhande.

In Korinthe houden we even halt om het Kanaal van Korinthe te zien in een diepe kloof van 70m en 6,4km lang. Een attractie voor vele toeristen met fotoapparaat in aanslag.

De drie uur durende vlucht verloopt prima met een extra voor enkele mannen uit ons gezelschap. Willy zorgt ervoor dat enkele collega’s in de cockpit het werk van de piloten kunnen volgen bij het opstijgen en het landen. Sommigen zijn piloot zoals Willy zelf.

Een leuke en leerrijke reis gaat teneinde dankzij de goede zorgen van Willy, de organisator en Roger, specialist van de Griekse Oudheid. Dank daarvoor.      

MVC

GEE 1636 verkleind groep compleet

 

MEER FOTO'S

 


 

Bowling Diepenbeek 20 Dec 2018


Weer zo eenKathy met secondanten Luc en BennyKathy met secondanten Luc en Benny miezerige decembernamiddag of... het ideale momentum voor ons jaarlijks bowling toernooi ? Zeker weten!

We treden aan met 13 veteranen, enthousiast en zelfzeker om actie te ondernemen tegen de incontournable Kathy Snoekx, reeds tweemaal KVOO kampioen 2016 en 2017. Enkele favorieten voor de titel 2018 blijven er desondanks toch in geloven.

Na het invetten van spieren en het scherpstellen van de mentale concentratie komen de remmen los: let the games begin !!

Krakau ( Krakow) : 3 – 6 juni 2018

We vertrokken vanuit Kiewit naar Zaventem onder een stralende zon, vergezeld door de gids Krystina die ons op een fantastische en enthousiaste manier een deeltje van Polen heeft laten ontdekken.

Dat er daar veel te zien is, stond al vast.

krakauDSC 9590Net buiten Krakau, verstopt diep onder de grond, ligt deze onvergetelijke bezienswaardigheid.

De geschiedenis van de zoutmijn gaat terug tot de verre middeleeuwen. Zout was van grote waarde en verschafte dan ook rijkdom aan Krakau .
Deze zoutmijn staat op de erfgoedlijst van UNESCO. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Het winnen van zout op deze plek werd voor het eerst vermeld in 1044.

Sommige ruimtes zijn soms nog in gebruik voor feesten en missen.

Gedurende een 3,5 km lange route, hierbij inbegrepen 380 trappen, een goede lichaamsbeweging voor onze KVOO’ers, zie je indrukwekkende beelden en ruimtes uitgehouwen in  het “ witte goud” . 

Reisverslag Lüneburger Heide

Dinsdag 15 augustus 2017: Bergen-Belsen en Celle

Bergen-Belsen was initieel een oefenkamp voor pantsers en werd na de overgave van België in 1940 een krijgsgevangenenkamp voor Belgen en Luxemburgers. Na de inval van de Duitsers in de Sovjetunie werden 21000 Russische krijgsgevangenen naar het kamp gebracht terwijl er maar plaats was voor 1000. Van uitputting en ontbering kwamen 18000 Russen om het leven. Intussen werd het KG-kamp vergroot en afgebakend door prikkeldraad. De Belgen en Luxemburgers verhuisden naar Fallingbostel. In 1943DSC03516 droeg de Wehrmacht het kamp over aan de SS die kennelijk andere bedoelingen had...de uitroeiing van de Joden. De rijkere joden kregen een voorkeurbehandeling zoals beter eten en kledij en de families mochten samenblijven. Ze werden "omruiljoden" genoemd omdat de SS ze omruilde voor gevangengenomen hoge Duitse officieren. De andere Joden, meestal van Poolse origine, werden vergast en gedumpt in massagraven. Omdat er typhus uitgebroken was maakten de Engelsen bij hun aankomst in 1944 het kamp met de grond gelijk en verbrandden alles. Er liggen in Bergen-Belsen geen lijken begraven, op de plaats van de massagraven staan enkel gedenkstenen met daarop het aantal doden dat er begraven werd. We maakten een rondgang door het kamp en hielden halt bij het graf van Anne Frank en een gedeporteerde man uit Zutendaal. Na een doortocht in het memorial met authentieke beelden en films van toen werden we even stil en heerste er even ondanks het mooie weer een sombere stemming.

Bezoek Nato-Airbase Geilenkirchen (D) - 16 Mar 2017

Donderdag 16 maart 2017

DSC03415De KVOO-leden en echtgenotes verzamelen op deze warme lentedag aan de ingang van het vliegveld Kiewit.

Op het programma staat een bezoek aan de Internationale NATO- AIRBASE GEILENKIRCHEN.
Het is de basis van het NATO AIRBORNE EARLY WARNING & CONTROL FORCE of
NAEW&CF.

Waarschijnlijk kent iedereen de grote toestellen met de grote radarschotel op het vliegtuig.

De chauffeur rijdt langs de E 314 tot Heerlen en bereikt Geilenkirchen langs landelijke wegen en leuke dorpjes.
Aan de ingang wachten drie Belgische militairen en Jean Janssen ons op. Toen blijkt dat er een communicatieprobleempje is met onze aanmelding. De militaire begeleider houdt halt bij de MP'S en regelt de zaak. Geen verdachte bezoekers in de groep!
Dan rijden we een eind door de uitgestrekte basis naar de briefingzaal en krijgen we een overzicht van ontstaan en werking van NAEW&CF.

Ontstaan

In 1949, kort na WO II ontstaat de idee om te werken aan een vliegend waarschuwingsysteem omdat het radarsysteem op de grond onvoldoende blijkt.
In december 1978 keurt de NATO het plan goed maar de vliegoperaties starten pas in februari 1982 met de Boeing 707-toestellen.

Bezoek aan "Raamexpres" te Beringen - 18 aug 2016


DSC03208Senioren zijn niet echt meer bezig met bouwen of verbouwen.

Dat blijkt uit het deelnamecijfer aan deze activiteit: slechts 13 leden schreven in maar die zullen zich dat niet beklaagd hebben.

We werden om 1400 uur piekfijn onthaald met koffie en taart door de stichter van het bedrijf Jozef Kempeneers en zijn dochter die intussen het bedrijf leidt.

Opgericht in 1978, stelt het familiebedrijf momenteel 40 mensen te werk en er waait duidelijk een frisse wind door de ateliers: de werknemers krijgen ruim initiatiefrecht qua aankoop machines, aanwerving nieuw personeel en onderlinge verlofplanning. Interessante, opbouwende voorstellen worden gehonoreerd via het loon.

Het oorlogsverleden van Hechtel & likeurproevertje - 10 mei 2016

kvoo20160510SAM 0137Op dinsdag 10 mei 2016, precies 76 jaar na de inval van het Duitse leger in België, bezoeken 31 KVOO-leden en partner het centrum van Hechtel.


De Amerikanen trekken op naar het Oosten. De Scotch Guards nemen het noordelijk gedeelte van het Hechtels centrum voor hun rekening, maar dat is een andere wandeling.


Het centrum van Hechtel, gelegen op het belangrijke kruispunt, wordt bezet door de Duitsers. Deze zijn vastbesloten hun stelling te verdedigen om de doorbraak naar Nederland en het Ruhrgebied te beletten.

Daguitstap Leuven - 21 april 2016

DSC00739De weergoden hadden een mooie dag voorspeld en die hebben we ook gekregen. Bij de gebruikelijke begroetingen met kusjes en handjesschudden in het station van vertrek is het duidelijk dat iedereen zin had om Leuven te verkennen.


Na aankomst in Leuven worden we opgewacht door het toeristentreintje, een vehikel dat zich voortbeweegt op energie voortgebracht uit zonnepanelen.
De rondleiding start aan het Martelarenplein en gaat vervolgens langs de Bondgenotenlaan, de Universiteitsbibliotheek, het Begijnhof, de universiteitscolleges in de Naamse straat en de site van brouwerij Stella.


Het ritme van de rondrit was wel aangenaam maar er scheelde wel iets met de automatische audio- gids in de eerste wagon. Die werkte alles behalve optimaal : misschien door de warmte van de lentezon ??

Bezoek 10W Tac Kleine-Brogel 10 Mar 2016

kvoo2016 KBDSC03121De KVOO-leden verzamelden op die zonnige donderdag op de bezoekersparking aan de ingang van de basis.

De veiligheidsvoorschriften werden minutieus uitgevoerd door de explosievenhond; de “Mechelse scheper IKA” werd door zijn begeleider rond en in de bus geleid op zoek naar producten die men niet op de terreinen van de basis wil zien.

 

Dan namen de bezoekers plaats in de bus en werden verwelkomd door de organisator van dit bezoek, namelijk Willy Verghote. Op de tonen van de “Mars van de Luchtmacht” begeleidde PR-verantwoordelijke Herwig ons naar de briefingzaal.


Onze voorzitter, Benny Croes, overhandigde de wimpel van KVOO-Limburg aan Lt-Kol Vleugels.

Kegelkampioenschap 17 dec 2015

bowling2015 1Donderdag 17 december . Wat was me dat voor een dag? Was het nu een winterse zomerdag of een zomerse winterdag?

Op 51° noorderbreedte en praktisch op de lengte van Greenwich is het op 17/12 normaal toch winter. Maak je keuze. Of toch El Nino (lees jo)?

Wat dan als El Nina (lees ja) komt? Waar? In Diepenbeek .

 

Moeten jullie toch kennen ,wereldberoemd als de enige gemeente ooit die zich zijn universiteit liet ontfutselen. Toch begrip opbrengen want ze werden geconfronteerd met een grootmacht, met de man die onze provinciehoofdstad op de wereldkaart heeft gebracht. Aldus getuigden al de notabelen van het dorp toen hij deze wereld achter zich liet. De man die zijn stervende politieke partij in één ruk naar de top bracht.

Doodendraad 17 sep 2015

5 1 Waarschuwingsbord17 september :Bezoek tentoonstelling "Groote Oorlog rond de Kluis" - Achel
Thema "DE DOODENDRAAD" 1915 – 1918
Om 14.00 uur was het verzamelen geblazen aan Sint-Benedictusabdij van Achel (trappisten). Deze keer niet voor het bijwonen van een none of terts maar wel voor een tentoonstelling over een dodelijke grensdraad die hier 100 jaar geleden werd geplaatst. Grenzen afsluiten is zo oud als de mens zelf : denk maar aan de Chinese muur, de "Hadrianus" in Schotland, de scheiding tussen Noord- en Zuid Korea,... en recenter ook in Hongarije en Turkije.


De Eerste Wereldoorlog wordt vanzelfsprekend gerelateerd met de enorme ellende die heeft plaatsgevonden in de Westhoek. Minder is bekend dat de Duitse bezetter ook rekening moest houden met vluchtelingen, oorlogsvrijwilligers, spionnen en smokkelaars die via het neutrale Nederland hun heil zochten. De bijna 450 km lange Belgisch-Nederlandse grens tussen het toenmalige "Vierlandenpunt" bij Aachen en Knokke werd bewaakt en gecontroleerd respectievelijk door Duitse "Landsturm"-troepen en de Nederlands Marechaussee.

Stayen & Wilderen 16 jun 2015

stayen1STAYEN en brouwerij WILDEREN


26 leden boden zich aan om onze uitstap in Zuid-Limburg mee te maken. Nadat allen hun voertuig op de parking of elders hadden achtergelaten , werden we ontvangen in het “Grand Café” door de piloot-officier Michel, en werden we vergast op allerhande koffie of thee. De bijhorende “Kattekop” viel bij ieder in de smaak . (Een kattekop is een typisch fruitstreek gerecht waar een gebakken appel in een gebakje verwerkt is. ) Echt lekker !!!!!


De gids (Michel VANDERLOOP) die ons het verdere bezoek aan Stayen verwoordde, praatte met kennis van zaken. Als oud-voetballer van STVV konden we hem slecht als onpartijdig aanschouwen. Hij bracht ons op de mooiste plaatsen van de verwezenlijking van Mr DUCHATELET, die van Stayen een echt commercieel bolwerk heeft gemaakt

Reis Mallorca 10-17 mei 2015

0025MEERDAAGSE REIS NAAR MALLORCA VAN 10-17 MEI 2015

Eigenlijk begon onze reislust al op ....... toen ons in de Volkmacht te Hasselt vakkundig uitgelegd werd hoe de reis naar Mallorca van 10 tot 17 mei 2015 zou verlopen, in welk hotel we zouden verblijven, hoe de omgeving eruitzag en natuurlijk wie de deelnemers waren. Hier en daar hoorde je een klein misnoegd gemurmel omdat we vrij laat op de hoogte werden gebracht dat we in een ander hotel zouden verblijven, maar dat kon de pret toch niet echt bederven.
Tussen de 41 deelnemers vertegenwoordigden wij met 19 personen KVOO-Limburg en na de briefing konden we met gerust gemoed aan de werkelijke voorbereiding beginnen. In het foldertje “Okrareizen" bevond zich een praktische checklist voor de reisbagage en een behoorlijke documentatie over de geschiedenis, landschap en taal op de Balearen. Het pakken kon dus beginnen, nog even nakijken of we onze medische steekkaart ingevuld hadden, fotokopies van de identiteitskaart en ziekenfondsdocument gemaakt waren en we konden met een gerust gemoed 9 mei afwachten. Ja, inderdaad, 9 mei, want onze heenvlucht werd voorzien op 10 mei om 05.40 u vanuit Liège Airport (Bierset), maar men verwachtte ons daar 2 u vroeger ! Sommigen maakten gretig gebruik van de optie om de speciaal ingelegde bus te nemen vanuit Hasselt om 03.00 u, anderen gingen rechtstreeks naar Bierset. Velen gingen vroeg naar bed, weinig konden slapen ! Hoe dan ook, iedereen was fris en monter op tijd in de luchthaven, weer wat misnoegd gemurmel over de late kennisgeving van de vluchtnummers, maar och, het woog niet op tegen ons genoegen enkele dagen op het prachtige Mallorca door te brengen.

Genk 24 apr 2015

0009Verslag : Daguitstap naar Genk

Niet minder dan 37 vrienden van de KVOO verzamelden op de zonnige voormiddag van 24/4/15
voor de Oekraïense Orthodoxe kerk aan de rand van Genk in een rustige bosrand.
De afwezigen hadden natuurlijk nog maar eens ongelijk. Dat Willy Verghote bij zijn welkomwoord stelde dat die afwezigen bij hun trip naar de eeuwigheid door St Pieter aan de hemelpoort zouden worden geconfronteerd met die kleine nalatigheid is natuurlijk onjuist .Ik ken St Pieter hij was een visser en vissers, alhoewel halsstarrig in hun bijgeloof, zijn geen rancuneuze mensen.
Het werd een dag van grondige confrontatie.
De pracht en het indrukwekkende van deze kerk of liever tempel werd uitvoerig beschreven in de uitnodigingsbrief tot deze uitstap. Het is een plaats van bezinning, een kerk waar geen andere gedachten dan confrontatie met het beleven van godsdienstige bezinning mogelijk is .Bij elke oogopslag leest men de H. Schrift in prachtige iconen. Van geboorte tot kruisiging en verdere geschiedenis van het geloof in Christus.

Achel 3 dec 2014

Achel - 3 december 2014

simonshuisedgeHet eerste winterprikje had blijkbaar in het zuiden van de provincie haar intrede gedaan doch dat belette een 30-tal gegadigden niet om bij ochtendgloren af te zakken naar het verre onbekende Noord-Limburgse Achel, deelgemeente van de stad Hamont-Achel.
Na het gebruikelijke koffie met gebak werd om 10u30 een korte wandeling gemaakt naar het nabije Simonshuis. Deze opmerkelijke teutenvilla werd gebouwd door de familie Simons in 1883 en kent een boeiend verleden. Vanaf 1913 werd er de weverij "Tissage de Velours" gesticht en in de bevrijdingsmaanden van 20 september 1944 tot april 1945 vestigde het 2de Britse leger van generaal Dempsey er haar hoofdkwartier dat meermaals bezocht werd door Montgomery en Eisenhower. In 1974 kocht de gemeente het gebouw en sloopte de nabije weverij. Sinds 1984 worden er het VVV en het Grevenbroekmuseum in gehuisvest.
Teuten? Dit waren handelaar afkomstig uit het noorden van Limburg, Zuid-Limburg (NL) en Noord-Brabant (NL). Vanaf het begin van de 17de eeuw trokken zij voor meerdere maanden naar Holland , Duitsland en Denemarken om er hun koopwaar (textiel, leder, haren,...) en hun expertise (koperslager, leerlooien, castreren, ...) aan te bieden. Ze vestigden er handelsvennootschappen waarvan het nu nog bestaande C&A een tastbaar voorbeeld is.
Het Grevenbroekmuseum tracht de bezoeker te leiden doorheen de vele eeuwen lokale geschiedenis, van de vroegste tijd tot de laatste wereldoorlog. Dit gebeurt aan de hand van authentieke en unieke voorwerpen, maquettes, kaarten, prenten, tekeningen, ... het verhaal van de mensen die deze streek bewoonden, vroeger en nu, chronologisch verdeeld over zeven zalen!

© 2024 KVOO LImburg

 p/a Poststraat 17

3960 BREE

BE17 9731 8482 2521

 

 Admin