Groepsreis Normandië 13 – 18 juni 2024

 

25 Reizigers van KVOO Limburg starten op donderdag 13 juni 2024 de zesdaagse reis naar Normandië. Plaatsen als Arromanches, Longues-sur-Mer, Pointe-du-Hoc, Ste-Mère-Eglise-Caen zijn klinkende namen in de streek die dit jaar extra in de kijker staan ter gelegenheid van D-Day 80 jaar geleden.

DAG 1 : DONDERDAG 13 JUNI 2024 : BELGIE-CAEN

Een vlotte reis brengt ons tot Amiens waar we de kathedraal Notre-Dame bezoeken.

Afbeelding1.jpg

De regio aan de Somme herinnert met vele gedenktekens aan WO I. Tijd voor Leon om informatie over de geschiedenis van de streek te geven en over WO I. Het doet ons denken aan de Westhoek.

Bij een volgende halte bevinden we ons in Fécamp, vroeger vissersdorp, nu vooral bekend voor het “Palais Bénédictine. Een prachtig gebouw met schitterend interieur en museum. Hier gebeurt de fabricatie van de likeur Bénédictine D.O.M. Broeder Bernardo bedacht ooit het recept van deze godendrank op basis van ontelbare kruiden. De distillerie is de enige fabricatieplaats in de wereld. We proeven er enkele soorten.

Afbeelding2.jpg

DAG 2 : VRIJDAG 14 JUNI 2024 : BENONVILLE EN PEGASUS-BRIDGE – ARROMANCHES

Na jarenlange voorbereiding vertrekken luchtlandingsdivisies op 6 juni 1944 uit Zuid-Engeland met de opdracht de Pegasusbrug in te nemen en te houden. Een bezoek aan de landingsstranden Sword, Juno en Gold toont de moeilijkheden om daar aan land te komen terwijl Duitse batterijen onophoudelijk schieten vanop de stranden. Na 80 jaar is de herinnering aan die dramatische gebeurtenissen in de streek nog zeer levendig. Het museum toont veel uniformen, voorwerpen en biografieën van gesneuvelden en overleverden.

Afbeelding3.jpg

In de namiddag bekijken we in Bayeux de beroemde Tapisserie uit de 11e eeuw. Een 70 m lange en 50 cm hoge linnen band toont de verovering van Engeland door Willem de Veroveraar. Een gesproken uitleg helpt de bezoekers beter het verhaal van die strijd te volgen. Een boeiende lange dag ging ten einde.

DAG 3 : ZATERDAG 15 JUNI 2024 : LANDINGSPLAATSEN IN DE AMERIKAANSE ZONE
LONGUES-SUR-MERE – OMAHA – UTAH – POINTE–DU-HOC - STE-MERE-EGLISE
AMERIKAANSE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS EN IN LA CAMBE DE DUISE MILITAIRE BEGRAAFPLAATS.

Ondanks de regen en felle wind stapt de groep naar de plaats waar de Amerikanen onder zwaar geschut probeerden op het plateau te geraken langs de steile kust. Ontelbare soldaten sneuvelden. De originele Duitse kanonnen zijn bewaard gebleven. Ste-MERE-EGLISE, bekend vooral om de Para die aan de kerktoren bleef hangen met zijn parachute. Daar zijn vooral twee musea meer dan een bezoek waard. In enorme hallen staan allerlei voertuigen en vliegtuigen. Met de nodige uitleg door filmen of gesproken getuigenissen komen we er doorheen.

Afbeelding4.jpg

Afbeelding5.jpg

Indrukwekkend zijn de beide militaire begraafplaatsen. Witte kruisen van duizende gesneuvelde Amerikanen zijn stille getuigen van die junidagen.   Het perfect verzorgde park is eigendom van de USA.

Afbeelding6.jpg

In La Cambe ziet de Duitse militaire begraafplaats eruit zoals bij ons in de Westhoek. Groepjes van enkele ruwe kruisen in donkere steen staan verdeeld op het kerkhof. De namen van één of twee gesneuvelden zijn geplaatst op stenen in het gras.

DAG 4 : ZONDAG 16 JUNI 2024 : MONT – ST – MICHEL

Vanuit Caen genieten we van de rit naar MONT- ST- MICHEL. Het weer is bewolkt, het landschap heel groen. Een shuttle brengt alle bezoekers van de parking naar de voet van de Mont-St-Michel. Steeds opnieuw luisteren we geboeid naar het vervolg van de bevrijding in de streek. Leon is onvermoeibaar en een wandelende militaire encyclopedie. Langs vele trappen met onderweg prachtige uitzichten bereiken de meesten de top van deze eeuwenoude abdij. Onderaan dit imposante bouwwerk, in het smalle steegje, zijn gezellige eetgelegenheden en allerlei toeristische boetiekjes. De shuttle brengt de groep weer naar de bus.

Afbeelding7.jpg

DAG 5 : MAANDAG 17 JUNI 2024 : HONFLEUR

Het kunststadje met vele kunstgalerijen is een kennismaking met een ander geschiedkundig facet van de streek. Vanuit de oude haven vertrok Jacques Cartier in de 17e eeuw naar de nieuwe wereld en vond de kust van Canada. Samuel de Champlain is de stichter van Quebec en had de steun van de Franse koning. Deze stuurde “Les filles du Roi” om met de soldaten te trouwen en er een kolonie te ontplooien. De haven hier met vele jachten en terrasjes ademt rust en gezelligheid uit.

Interessant weetje : Honfleur werd bevrijd door de brigade Piron.

Afbeelding8.jpg

Op terugweg naar Caen bezoeken we de Memorial, een enorm groot museum met tuinen. We bekijken vooral een indrukwekkende film, originele beelden van de bevrijding van geallieerde en Duitse kant. De bange gezichten van de Duitse krijgsgevangenen en de euforische beelden van de bevrijders! Het contrast kan niet groter zijn.

Afbeelding9.jpg

DAG 6 : DINSDAG 18 JUNI 2024 : ROUEN EN TERUGREIS

Op de terugweg bezoeken we Rouen, de stad van Jeanne d’Arc. Op de plaats waar ze op de brandstapel terechtkwam staat een imposante kerk aan haar gewijd. Aan de buitenkant een sombere architectuur, binnenin een verrassend heldere blik op de hoge schitterende glasramen.

Even verderop verschijnt voor ons één van de grootste kathedralen van Frankrijk. Een enorm gebouw in de klassieke “Notre-Dame” stijl.

Jammer genoeg belet de zware regen verdere bezoeken en rijden we verder richting België.

Chauffeur Ivo vindt alternatieve wegen om eens in België lange files te vermijden.

Dankzij een puik programma, fenomenaal gegidst door Leon en de verplaatsingen in een comfortabele bus gaat een leerrijke reis ten einde.

                 Monique VAN CAMP

 

 NORMANDIE GROEPFOTO 2