Op dinsdag 10 mei 2016, precies 76 jaar na de inval van het Duitse leger in België, bezoeken 31 KVOO-leden en partner het centrum van Hechtel.
De Amerikanen trekken op naar het Oosten. De Scotch Guards nemen het noordelijk gedeelte van het Hechtels centrum voor hun rekening, maar dat is een andere wandeling.
Het centrum van Hechtel, gelegen op het belangrijke kruispunt, wordt bezet door de Duitsers. Deze zijn vastbesloten hun stelling te verdedigen om de doorbraak naar Nederland en het Ruhrgebied te beletten.
Op een nooit geziene theatrale wijze schildert Jos waar geschut staat opgesteld, scherpschutters verborgen zitten, duidt de richting aan waar de Britten vandaan komen. Hij loopt letterlijk op en over de straat met ingebeeld wapen in de aanslag om de gebeurtenissen plastisch kracht bij te zetten. Op en rond het dorpsplein tot het Don Boscocollege, wordt hevig gevochten. De boerderijen en huizen werden met de grond gelijkgemaakt door Brits én Duits vuur.
De wandeling gaat richting Hasseltsebaan en het kruispunt. Jos wijst op de plaats waar vele burgers in de schuilkelders zitten. Een Duits soldaat wordt gedood door onbekend vuur maar de gevolgen zijn dramatisch.
Jos Crijns, historicus en leraar geschiedenis aan het Don Boscocollege, begint de rondleiding voor het OC De Schans en schetst de situatie van de bevrijding van Brussel en Antwerpen in de septemberdagen 1944. De geallieerden rukken op langs Leuven en bevinden zich op 5 sept 44 in de buurt van Beringen. Twee bruggen zijn opgeblazen maar de Britten, Irish, Welsh en Scotch Guards, leggen de eerste Baileybrug over het Albertkanaal om te kunnen oprukken naar het Noorden.
De Duitsers vermoedden verzetsactie en nemen wraak. Vrouwen en kinderen worden uit de schuilkelders gehaald en op weg gestuurd naar Peer. Elf mannen worden naar de overkant gebracht, achter het restaurant op de hoek en gefusilleerd. De vader van een 14-jarige zoon, nog in korte broek, smeekt zijn kind te sparen waarop de jongen naar huis gestuurd wordt.
Vandaag woont de 86-jarige man nog altijd naast de kerk in de 12-Septemberstraat die mij dit verhaal in tranen vertelde twee jaar geleden!! Op 12 september 1944 is Hechtel bevrijd.
Na de onvergetelijke uiteenzetting bezoeken we de jenever- en likeurstokerij van “Scheelen” aan de Lommelsebaan. De huidige eigenaar geeft een korte historiek van de oudste jeneverstokerij van het land en de technische uitleg van de productie. Een degustatie ontbreekt natuurlijk niet.
In 1833 begint meneer Byvoet uit Nederland dit bedrijf, aanvankelijk handelaar in koloniale waren en tabak. In 1937 leidt meneer Scheelen uit Belgische Limburg de stokerij maar beleeft dan WO II en de gedeeltelijke vernieling van de gebouwen in de septemberdagen 1944.
Na de heropbouw gaat de productie verder tot zoon Scheelen in 2014 de zaak verkoopt aan de huidige eigenaar. Eén voorwaarde : het moet een ambachtelijke stokerij blijven.
Vandaag is “De Korhaan” een meervoudige stokerij met 500 recepten “top secret”, met 5 personeelsleden die o.a. 30 soorten gin maken ! De hype!! Een smakelijke maaltijd staat dan klaar in het Chinees restaurant, ook op het kruispunt, begin Hasseltsebaan. Een lekkere afsluiting van een mooie dag.
Monique Van Camp