Koninklijke Vereniging van Oprustgestelde Officieren

Kring Limburg

Liberation Garden - Leopoldsburg

Activiteit
liberationgarden
Datum: dinsdag 30 mei 2023 13:15 - 15:30

Locatie: Leopoldsburg  |  Plaats: Leopoldsburg, België

Het is bijna zo ver. Vanaf 06 mei gaan de deuren wijd open van het nieuwe Kampse Museum "Liberation Garden".
Vier dagen later, maar 83 jaar terug, startte Nazi Duitsland zijn Blitzkrieg. Ook op 10 mei 1940 vielen de eerste bommen op het Kamp van Beverlo, meer bepaald op de toenmalige Infanterieschool alsook op het Malakov complex van de Compagnie sans Floche. Heel wat Belgische soldaten sneuvelden op 10 mei. Tijdens de bezetting bleef het relatief rustig in het Kamp dat nu Duitse militairen opleidde maar ook Belgische krijgsgevangenen onderdak verschafte. In de herfst van 1943 werden echter wel 204 personen, waarvan 176 weerstanders, gefusilleerd en begraven in het Gemeentebos. Ook Hitlerjugend wordt in het Kamp klaargestoomd om de ruggegraat te vormen van nieuwe SS-Panzer regimenten. In een poging dit te verhinderen, bombarderen de Engelsen het Kamp in mei 1944. Jammer genoeg wordt niet het Kamp, doch een deel van de Gemeente Beverlo zwaar getroffen met 77 burgerslachtoffers.

Vanaf D-day rukken de geallieerden snel op oostwaarts. De geallieerde bevrijding loopt echter vast in onze Kempen met zijn vele kanalen. Zo wordt Hechtel het toneel van verwoede gevechten begin september 1944; de Britten noemden het "Little Caen". Ondanks de grote verwoestingen konden de Britten toch doorstoten en zodoende een kanaalbrug veroveren met bruggehoofd te Lommel Barrier. Door dit "gat" zou de gemotoriseerde colonne van "Market Garden" zich enkele dagen later persen als startpunt richting Eindhoven. Op 15 september 1944 immers gaf de Britse Generaal Horrocks, in de cinemazaal Splendid van Leopoldsburg het operatieorder van veldmaarschalk Montgommery: een gecombineerde operatie luchtlandingstroepen / gemechaniseerde colonne op de as Eindhoven - Nijmegen - Arnhem, met als objectief door te stoten naar het Duitse Ruhrgebied en zo de oorlog te beëindigen voor Kerstmis 1944 !. We weten allemaal hoe het verder nefast verliep.

Ondertussen bevrijdde onze Brigade Piron de regio; op 25 september bereikte ze de Nederlandse grens en bevrijdde Thorn, Neeritter en Weert....
De nazomer van 1944 is en blijft een internationaal verhaal, dat zeker in Leopoldsburg mag en kan verteld worden. De vroegere ambtswoning van de Commandant van de Genie van het Kamp staat vandaag borg voor een belangrijk verhaal over de prijs van vrijheid, democratie en vrede. Dit verhaal is op heden actueler dan ooit ! De vele militaire kerkhoven in de buurt zijn hiervan de stille getuigen.

Op 30 mei PM is er een bezoek gepland voor de KVOO-Limburg van 13.30 hr à 15.00 hr. We verzamelen in de inkomhall van het cultureel centrum (Kastanjedreef 1 => bij de kerk van Leopoldsburg) om 13.15 hr waar een gids van het Museum ons zal opwachten en begeleiden (2 minuutjes te voet). Na het bezoek komen we samen terug om aansluitend in de cafetaria van het CC de dag af te sluiten met een kop koffie en een stukje vlaai. Endex omtrent 16.30 hr.
Kostprijs voor deelname (museum, gids, koffie en vlaai): 22 euro/pp


Inschrijven via mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; opgelet er wordt een beperking opgelegd aan het aantal deelnemers, namelijk max 20p; wees er dus snel bij !!!!
Betalingen graag via de rekening van KVOO-Limburg tegen 15/05 ten laatste !

mvg

Jackie Pira
0475-567173

 

 

Telefoon
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Kastanjedreef 1
3970 Leopoldsburg, België

 

Kaart


 

Alle datums


  • dinsdag 30 mei 2023 13:15 - 15:30

Powered by iCagenda

KVOO-LIMBURG © 2016 G.S.  RekNr: BE17 9731 8482 2521    BIC: ARSPBE22.

Admin