Koninklijke Vereniging van Oprustgestelde Officieren

Kring Limburg

Reis Mallorca 10-17 mei 2015

0025MEERDAAGSE REIS NAAR MALLORCA VAN 10-17 MEI 2015

Eigenlijk begon onze reislust al op ....... toen ons in de Volkmacht te Hasselt vakkundig uitgelegd werd hoe de reis naar Mallorca van 10 tot 17 mei 2015 zou verlopen, in welk hotel we zouden verblijven, hoe de omgeving eruitzag en natuurlijk wie de deelnemers waren. Hier en daar hoorde je een klein misnoegd gemurmel omdat we vrij laat op de hoogte werden gebracht dat we in een ander hotel zouden verblijven, maar dat kon de pret toch niet echt bederven.
Tussen de 41 deelnemers vertegenwoordigden wij met 19 personen KVOO-Limburg en na de briefing konden we met gerust gemoed aan de werkelijke voorbereiding beginnen. In het foldertje “Okrareizen" bevond zich een praktische checklist voor de reisbagage en een behoorlijke documentatie over de geschiedenis, landschap en taal op de Balearen. Het pakken kon dus beginnen, nog even nakijken of we onze medische steekkaart ingevuld hadden, fotokopies van de identiteitskaart en ziekenfondsdocument gemaakt waren en we konden met een gerust gemoed 9 mei afwachten. Ja, inderdaad, 9 mei, want onze heenvlucht werd voorzien op 10 mei om 05.40 u vanuit Liège Airport (Bierset), maar men verwachtte ons daar 2 u vroeger ! Sommigen maakten gretig gebruik van de optie om de speciaal ingelegde bus te nemen vanuit Hasselt om 03.00 u, anderen gingen rechtstreeks naar Bierset. Velen gingen vroeg naar bed, weinig konden slapen ! Hoe dan ook, iedereen was fris en monter op tijd in de luchthaven, weer wat misnoegd gemurmel over de late kennisgeving van de vluchtnummers, maar och, het woog niet op tegen ons genoegen enkele dagen op het prachtige Mallorca door te brengen.


Ons zeer confortabel vliegtuig JetAir kon stipt op tijd opstijgen, een bandrecorder en lieve stewardessen, met de welgekende gebarentaal, legden ons uit waar de nooduitgangen waren, welke instructies we moesten lezen, hoe we het zuurstofmasker moesten opzetten en waar we onze zwemvest konden vinden. We probeerden er niet aan te denken dat we die ooit zouden moeten gebruiken ! Daarna konden we genieten van een heerlijk tasje koffie en wat lekkers indien gewenst, terwijl we ondertussen alle details van de vlucht konden bekijken op een scherm. We vlogen waarschijnlijk met een zeer gunstige wind want we landden 20 minuten te vroeg om 07.50 u te Palma. We moesten even op de bus wachten die ons naar het hotel bracht in enkele minuten, maar de zon was al van de partij, de palmbomen vormden een mooi beeld en we zagen dat het goed was. Aangekomen voor het hotel Caballero hadden sommigen wel wat moeite om met de koffers de trappen te beklimmen, maar éénmaal onze bagage in een gesloten ruimte opgeslagen was konden we genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. Daarna verkenden we de omgeving onder de aangename leiding van onze gids. Ons hotel lag op een paar meter van het gele zandstrand, winkeltjes, bars, bankcontact, we wisten het voornaamste. Voor sommigen was het een grote opluchting toen onze gids de verlossende woorden sprak : “Wie moe is kan nu terug naar het hotel”. De kamers waren al vrij vóór de lunch, die opnieuw bestond uit een prachtig buffet, speciaal voor onze groep. De volgende uren kunnen gewoon omschreven worden als “iedereen verdween tot het buffet ’s avonds”. Waarschijnlijk hebben we allemaal een flinke siesta gehouden, daar waren we wel aan toe !
0014Op maandag 11 mei stond er in de voormiddag een geleid bezoek van Palma op het programma. Onze gids uit Mallorca stal onmiddellijk ons hart met de passie voor zijn eiland, zijn kennis, zijn humor en zijn merkwaardige taal die leek op een mengelmoes van Nederlands, Engels en Duits. Niet erg, we konden alles verstaan en genoten van de statige kathedraal, het stadhuis, een winkelcentrum en vooral van de nette straten van Palma, geen papiertje op de grond te zien !
Dinsdag vertrokken 21 moedige fietsers in de namiddag naar Palma. Voor onze sportieve leider was dit een fluitje van een cent, voor de mensen die lang niet meer gefietst hadden een aardige inspanning van geest en leden ! Op een smal fietspaadje met verkeer in beide richtingen langs de zee moesten we toch de nodige concentratie bewaren als er fietsers, lees “coureurs” uit de andere richting kwamen of langs ons doorscheurden, soms met de nodige verwensingen tegen “die oudjes" en het kwam waarempel tot een paar valpartijen met gelukkig enkel een beetje blikschade en hier en daar een schaafwonde of blauwe plek ! Een lekker tasje koffie maakte alles goed voor de terugweg maar de goden waren tegen ons, de wind was gedraaid. We hadden gehoopt hem in de rug te hebben, maar neen hoor, pedaleren dat we moesten ! We waren opgelucht maar voldaan toen onze fietsen weer op stal stonden, naar ons hotel konden voor een ontspannend stortbad en ’s avonds moe maar voldaan weer van het lekker buffet konden genieten.
Woensdagvoormiddag vertrokken we met de bus en natuurlijk met onze meertalige gids naar ….., een pittoresk havenstadje. Na een korte wandeling rond de haven bracht een historische trein, weer kraakproper en uitstekend onderhouden, ons naar het stadje Soller. Het was een enige ervaring. De sporen leidden ons op een rustige manier door typische straatjes en landschappen, we hadden overal voorrang, de bestuurder moest maar “toeteren” om de aandacht van verstrooide autobestuurders of voetgangers te trekken om ons met zijn voertuig veilig naar onze bestemming te brengen.
Donderdag was zowaar vrij. Sommigen genoten van de zon en het zwembad, anderen gingen met de lijnbus naar Palma, naar het strand of waren niet afgeschrikt door onze vorige fietstocht en huurden een fiets, nog iemand zag het grootser en huurde een auto en verkende met een paar passagiers zuidelijk Mallorca via Llucmajor, Campos, Cala Pi, s’Arenal, genietend van verbazende landschappen en rustgevende baaien.
Vrijdagvoormiddag verkenden we in het noorden van Mallorca het schilderachtige stadje Valldemossa. Onze gids gaf weer de nodige uitleg over steenwerpers, Barbaren, molens, gewassen terwijl de buschauffeur handig de bochten nam. We gebruikten een drankje in een taverne waar een statige matrone de wacht hield om te verifiëren of je wel betaalde als je naar het toilet moest indien je niets vooraf gedronken had ! We hadden dat natuurlijk allemaal wél gedaan en genoten van het uitzicht op de zee dat de taverne gaf. Terug in de bus zorgde onze prima chauffeur ervoor dat we bergaf volop konden genieten van de mooie panorama’s die kust en landschap vormden.
Op zaterdag kregen we nog eens van een vrije dag ! Ieder mocht doen of laten wat hij wilde. Veel kozen voor het "laten” door nog wat te wandelen, te rusten of rustig aan het strand te bruinen, maar vijf sportievelingen vertrokken toch weer voor een verkenning van 66 km met de fiets. Twee deelnemers namen er wel een electrische, maar toch, hoedje af !
0046De laatste dag, zondag was al vlug aangebroken. We konden rustig ontbijten en onze koffers definitief sluiten om ze rond 10.00 u weer in een gesloten ruimte te plaatsen. Om 12.00 u vertrokken we met een enigszins teleurstellend lunchpakket, toch in vergelijking met onze buffetten in het hotel, naar de luchthaven te Palma. We zaten stipt op tijd in ons vliegtuig van JetAir, maar de piloot moest een kwartiertje wachten om op te stijgen omdat de wind voortdurend van richting veranderde. De vlucht verliep weer probleemloos en om 17.20 u stonden we een beetje gebruind, gezond en wel, maar toch blij om terug thuis te zijn, op de luchthaven van Bierset.
Alle deelnemers waren zeer te spreken over de netheid van de kamers, de maaltijden en de vriendelijkheid van het personeel in ons hotel. De verhouding prijs-kwaliteit was voortreffelijk, de buffetten lekker en verzorgd, het water en de wijn moesten niet extra betaald worden en 's morgens kon je zelfs enkele malen genieten van een glaasje Cava. Tja, dat mis je dan achteraf, maar het voornaamste was de innemendheid van al onze leden en de vriendschappen die onderhouden of gesloten werden. Tenslotte nog een grote "merci" aan onze reisleider, Lambert Swennen en de organisator ter plaatse, Guy Breesch die ons al deze voordelen bezorgd had, en we hopen je overtuigd te hebben om ons bij een volgende gelegenheid te vervoegen. See you !

Patricia Brys

KVOO-LIMBURG © 2016 G.S.  RekNr: BE17 9731 8482 2521    BIC: ARSPBE22.

Admin