Koninklijke Vereniging van Oprustgestelde Officieren

Kring Limburg

Bowling Diepenbeek 20 Dec 2018


Weer zo eenKathy met secondanten Luc en Benny miezerige decembernamiddag of... het ideale momentum voor ons jaarlijks bowling toernooi ? Zeker weten!

We treden aan met 13 veteranen, enthousiast en zelfzeker om actie te ondernemen tegen de incontournable Kathy Snoekx, reeds tweemaal KVOO kampioen 2016 en 2017. Enkele favorieten voor de titel 2018 blijven er desondanks toch in geloven.

Na het invetten van spieren en het scherpstellen van de mentale concentratie komen de remmen los: let the games begin !!

Lees meer: Bowling Diepenbeek 20 Dec 2018

Krakau ( Krakow) : 3 – 6 juni 2018

We vertrokken vanuit Kiewit naar Zaventem onder een stralende zon, vergezeld door de gids Krystina die ons op een fantastische en enthousiaste manier een deeltje van Polen heeft laten ontdekken.

Dat er daar veel te zien is, stond al vast.

krakauDSC 9590Net buiten Krakau, verstopt diep onder de grond, ligt deze onvergetelijke bezienswaardigheid.

De geschiedenis van de zoutmijn gaat terug tot de verre middeleeuwen. Zout was van grote waarde en verschafte dan ook rijkdom aan Krakau .
Deze zoutmijn staat op de erfgoedlijst van UNESCO. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Het winnen van zout op deze plek werd voor het eerst vermeld in 1044.

Sommige ruimtes zijn soms nog in gebruik voor feesten en missen.

Gedurende een 3,5 km lange route, hierbij inbegrepen 380 trappen, een goede lichaamsbeweging voor onze KVOO’ers, zie je indrukwekkende beelden en ruimtes uitgehouwen in  het “ witte goud” . 

Lees meer: Krakau ( Krakow) : 3 – 6 juni 2018

Reisverslag Lüneburger Heide

Dinsdag 15 augustus 2017: Bergen-Belsen en Celle

Bergen-Belsen was initieel een oefenkamp voor pantsers en werd na de overgave van België in 1940 een krijgsgevangenenkamp voor Belgen en Luxemburgers. Na de inval van de Duitsers in de Sovjetunie werden 21000 Russische krijgsgevangenen naar het kamp gebracht terwijl er maar plaats was voor 1000. Van uitputting en ontbering kwamen 18000 Russen om het leven. Intussen werd het KG-kamp vergroot en afgebakend door prikkeldraad. De Belgen en Luxemburgers verhuisden naar Fallingbostel. In 1943DSC03516 droeg de Wehrmacht het kamp over aan de SS die kennelijk andere bedoelingen had...de uitroeiing van de Joden. De rijkere joden kregen een voorkeurbehandeling zoals beter eten en kledij en de families mochten samenblijven. Ze werden "omruiljoden" genoemd omdat de SS ze omruilde voor gevangengenomen hoge Duitse officieren. De andere Joden, meestal van Poolse origine, werden vergast en gedumpt in massagraven. Omdat er typhus uitgebroken was maakten de Engelsen bij hun aankomst in 1944 het kamp met de grond gelijk en verbrandden alles. Er liggen in Bergen-Belsen geen lijken begraven, op de plaats van de massagraven staan enkel gedenkstenen met daarop het aantal doden dat er begraven werd. We maakten een rondgang door het kamp en hielden halt bij het graf van Anne Frank en een gedeporteerde man uit Zutendaal. Na een doortocht in het memorial met authentieke beelden en films van toen werden we even stil en heerste er even ondanks het mooie weer een sombere stemming.

Lees meer: Reisverslag Lüneburger Heide

Bezoek Nato-Airbase Geilenkirchen (D) - 16 Mar 2017

Donderdag 16 maart 2017

DSC03415De KVOO-leden en echtgenotes verzamelen op deze warme lentedag aan de ingang van het vliegveld Kiewit.

Op het programma staat een bezoek aan de Internationale NATO- AIRBASE GEILENKIRCHEN.
Het is de basis van het NATO AIRBORNE EARLY WARNING & CONTROL FORCE of
NAEW&CF.

Waarschijnlijk kent iedereen de grote toestellen met de grote radarschotel op het vliegtuig.

De chauffeur rijdt langs de E 314 tot Heerlen en bereikt Geilenkirchen langs landelijke wegen en leuke dorpjes.
Aan de ingang wachten drie Belgische militairen en Jean Janssen ons op. Toen blijkt dat er een communicatieprobleempje is met onze aanmelding. De militaire begeleider houdt halt bij de MP'S en regelt de zaak. Geen verdachte bezoekers in de groep!
Dan rijden we een eind door de uitgestrekte basis naar de briefingzaal en krijgen we een overzicht van ontstaan en werking van NAEW&CF.

Ontstaan

In 1949, kort na WO II ontstaat de idee om te werken aan een vliegend waarschuwingsysteem omdat het radarsysteem op de grond onvoldoende blijkt.
In december 1978 keurt de NATO het plan goed maar de vliegoperaties starten pas in februari 1982 met de Boeing 707-toestellen.

Lees meer: Bezoek Nato-Airbase Geilenkirchen (D) - 16 Mar 2017

Bezoek aan "Raamexpres" te Beringen - 18 aug 2016


DSC03208Senioren zijn niet echt meer bezig met bouwen of verbouwen.

Dat blijkt uit het deelnamecijfer aan deze activiteit: slechts 13 leden schreven in maar die zullen zich dat niet beklaagd hebben.

We werden om 1400 uur piekfijn onthaald met koffie en taart door de stichter van het bedrijf Jozef Kempeneers en zijn dochter die intussen het bedrijf leidt.

Opgericht in 1978, stelt het familiebedrijf momenteel 40 mensen te werk en er waait duidelijk een frisse wind door de ateliers: de werknemers krijgen ruim initiatiefrecht qua aankoop machines, aanwerving nieuw personeel en onderlinge verlofplanning. Interessante, opbouwende voorstellen worden gehonoreerd via het loon.

Lees meer: Bezoek aan "Raamexpres" te Beringen - 18 aug 2016

Het oorlogsverleden van Hechtel & likeurproevertje - 10 mei 2016

kvoo20160510SAM 0137Op dinsdag 10 mei 2016, precies 76 jaar na de inval van het Duitse leger in België, bezoeken 31 KVOO-leden en partner het centrum van Hechtel.


De Amerikanen trekken op naar het Oosten. De Scotch Guards nemen het noordelijk gedeelte van het Hechtels centrum voor hun rekening, maar dat is een andere wandeling.


Het centrum van Hechtel, gelegen op het belangrijke kruispunt, wordt bezet door de Duitsers. Deze zijn vastbesloten hun stelling te verdedigen om de doorbraak naar Nederland en het Ruhrgebied te beletten.

Lees meer: Het oorlogsverleden van Hechtel & likeurproevertje - 10 mei 2016

Daguitstap Leuven - 21 april 2016

DSC00739De weergoden hadden een mooie dag voorspeld en die hebben we ook gekregen. Bij de gebruikelijke begroetingen met kusjes en handjesschudden in het station van vertrek is het duidelijk dat iedereen zin had om Leuven te verkennen.


Na aankomst in Leuven worden we opgewacht door het toeristentreintje, een vehikel dat zich voortbeweegt op energie voortgebracht uit zonnepanelen.
De rondleiding start aan het Martelarenplein en gaat vervolgens langs de Bondgenotenlaan, de Universiteitsbibliotheek, het Begijnhof, de universiteitscolleges in de Naamse straat en de site van brouwerij Stella.


Het ritme van de rondrit was wel aangenaam maar er scheelde wel iets met de automatische audio- gids in de eerste wagon. Die werkte alles behalve optimaal : misschien door de warmte van de lentezon ??

Lees meer: Daguitstap Leuven - 21 april 2016

Bezoek 10W Tac Kleine-Brogel 10 Mar 2016

kvoo2016 KBDSC03121De KVOO-leden verzamelden op die zonnige donderdag op de bezoekersparking aan de ingang van de basis.

De veiligheidsvoorschriften werden minutieus uitgevoerd door de explosievenhond; de “Mechelse scheper IKA” werd door zijn begeleider rond en in de bus geleid op zoek naar producten die men niet op de terreinen van de basis wil zien.

 

Dan namen de bezoekers plaats in de bus en werden verwelkomd door de organisator van dit bezoek, namelijk Willy Verghote. Op de tonen van de “Mars van de Luchtmacht” begeleidde PR-verantwoordelijke Herwig ons naar de briefingzaal.


Onze voorzitter, Benny Croes, overhandigde de wimpel van KVOO-Limburg aan Lt-Kol Vleugels.

Lees meer: Bezoek 10W Tac Kleine-Brogel 10 Mar 2016

Kegelkampioenschap 17 dec 2015

bowling2015 1Donderdag 17 december . Wat was me dat voor een dag? Was het nu een winterse zomerdag of een zomerse winterdag?

Op 51° noorderbreedte en praktisch op de lengte van Greenwich is het op 17/12 normaal toch winter. Maak je keuze. Of toch El Nino (lees jo)?

Wat dan als El Nina (lees ja) komt? Waar? In Diepenbeek .

 

Moeten jullie toch kennen ,wereldberoemd als de enige gemeente ooit die zich zijn universiteit liet ontfutselen. Toch begrip opbrengen want ze werden geconfronteerd met een grootmacht, met de man die onze provinciehoofdstad op de wereldkaart heeft gebracht. Aldus getuigden al de notabelen van het dorp toen hij deze wereld achter zich liet. De man die zijn stervende politieke partij in één ruk naar de top bracht.

Lees meer: Kegelkampioenschap 17 dec 2015

Doodendraad 17 sep 2015

5 1 Waarschuwingsbord17 september :Bezoek tentoonstelling "Groote Oorlog rond de Kluis" - Achel
Thema "DE DOODENDRAAD" 1915 – 1918
Om 14.00 uur was het verzamelen geblazen aan Sint-Benedictusabdij van Achel (trappisten). Deze keer niet voor het bijwonen van een none of terts maar wel voor een tentoonstelling over een dodelijke grensdraad die hier 100 jaar geleden werd geplaatst. Grenzen afsluiten is zo oud als de mens zelf : denk maar aan de Chinese muur, de "Hadrianus" in Schotland, de scheiding tussen Noord- en Zuid Korea,... en recenter ook in Hongarije en Turkije.


De Eerste Wereldoorlog wordt vanzelfsprekend gerelateerd met de enorme ellende die heeft plaatsgevonden in de Westhoek. Minder is bekend dat de Duitse bezetter ook rekening moest houden met vluchtelingen, oorlogsvrijwilligers, spionnen en smokkelaars die via het neutrale Nederland hun heil zochten. De bijna 450 km lange Belgisch-Nederlandse grens tussen het toenmalige "Vierlandenpunt" bij Aachen en Knokke werd bewaakt en gecontroleerd respectievelijk door Duitse "Landsturm"-troepen en de Nederlands Marechaussee.

Lees meer: Doodendraad 17 sep 2015

Stayen & Wilderen 16 jun 2015

stayen1STAYEN en brouwerij WILDEREN


26 leden boden zich aan om onze uitstap in Zuid-Limburg mee te maken. Nadat allen hun voertuig op de parking of elders hadden achtergelaten , werden we ontvangen in het “Grand Café” door de piloot-officier Michel, en werden we vergast op allerhande koffie of thee. De bijhorende “Kattekop” viel bij ieder in de smaak . (Een kattekop is een typisch fruitstreek gerecht waar een gebakken appel in een gebakje verwerkt is. ) Echt lekker !!!!!


De gids (Michel VANDERLOOP) die ons het verdere bezoek aan Stayen verwoordde, praatte met kennis van zaken. Als oud-voetballer van STVV konden we hem slecht als onpartijdig aanschouwen. Hij bracht ons op de mooiste plaatsen van de verwezenlijking van Mr DUCHATELET, die van Stayen een echt commercieel bolwerk heeft gemaakt

Lees meer: Stayen & Wilderen 16 jun 2015

KVOO-LIMBURG © 2016 G.S.  RekNr: BE17 9731 8482 2521    BIC: ARSPBE22.

Admin